Contra l'oblit. Museu Memorial de l'Exili: conixer el passat per a entendre el present

"Si no vols repetir el passat estudia'l!" Aquesta sentncia del filsof holands Spinoza s una invitaci en tota regla a mirar enrere, per a entendre el que tenim davant. Per s tamb una exhortaci perqu donem la importncia que es mereixen a iniciatives que, com el Museu Memorial de l'Exili, tracten de salvaguardar la nostra memria comuna, perqu no es faa realitat una altra frase, aquesta de Darwin: "La histria es repeteix. Aquest s un dels errors de la histria". Per no tornar a caure en desencerts ja comesos s noms una de les moltes llions que ens pot ensenyar aquest imprescindible museu.

l Museu Memorial de l'Exili (MUME) va obrir les portes el 16 de febrer de 2008. Situat a La Jonquera, al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats de 1939, el MUME est dedicat a la preservaci de la memria i el llegat de l'exili republic. Traspassar les seues portes no noms suposa emprendre un apassionant viatge en el temps, sin tamb formar part d'un merescut tribut simblic a tots aquells que van haver de deixar sa casa. Als venuts. Als que ho van perdre tot a la Guerra Civil Espanyola.

Portada del llibre


Herminio Almendros, un maestro de la II Repblica
Zurriaga Agust, Ferran
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2021) 222 pg. 14

Portada del llibre


La segunda Repblica espaola: textos fundamentales
Varios autores
(Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2021) 456 pg. 34

Portada del llibre


Cultura i exili. Estudis d'histria i literatura
Preston, Paul;Piquer, Adolf;Velln Lahoz, Javier
(Publicacions de la Universitat Jaume I, 2021) 597 pg. 12

Portada del llibre


Cultura i exili. Estudis d'histria i literatura
Preston, Paul;Piquer, Adolf;Velln Lahoz, Javier
(Publicacions de la Universitat Jaume I, 2021) 597 pg. 25

Portada del llibre


Cultura i exili. Estudis d'histria i literatura
Preston, Paul;Piquer, Adolf;Velln Lahoz, Javier
(Publicacions de la Universitat Jaume I, 2021) 597 pg. 12

Aix, a les diferents sales del MUME podrem conixer de primera m les histries ntimes dels homes i dones que, tot i la crueltat de l'exili, van continuar lluitant per la llibertat (des de les files de la resistncia francesa o dels exrcits aliats), dels que van mamprendre un viatge (dissortadament, noms d'anada en la majoria dels casos) als camps de concentraci nazis, o dels qui, fugint de la barbrie, van haver de demanar asil en pasos situats a milers de quilmetres de sa casa.

Un espai per a recordar
Inserit dins la Xarxa "Espais de Memria de Catalunya", creada pel Memorial Democrtic de la Generalitat, el MUME ocupa un antic edifici municipal profundament reestructurat pels arquitectes Rafael de Cceres Zurita i Philippe Pous. Els seus espais, difans i amb predomini del blanc, transmeten una certa pau espiritual que contrasta poderosament amb la cruesa dels continguts exposats i la naturalesa dramtica dels fets que illustren.

La planta baixa del Museu Memorial de l'Exili alberga el vestbul, la recepci, l'aula pedaggica (equipada amb material bibliogrfic i documental, connexi a Internet i material tcnic per treballar en la projecci d'imatges), la botiga i la sala d'activitats temporals. A la primera trobem les principals sales de l'exposici permanent. A la segona, finalment, una valuosa selecci de documents (publicacions de l'poca, material flmic, fotografies, documentaci oficial) que permetr el visitant submergir-se encara ms en les apassionants (i terribles) vivncies dels exiliats.

Aix, les coses, i tenint com a columna vertebral la memria, la histria i la reflexi crtica, el MUME ens proposa passar d'una consideraci general sobre l'exili (evocant i recordant la seua actualitat), a una reflexi sobre les causes de la gran fugida de febrer de 1939, sense perdre de vista una descripci detallada del patiment dels venuts pel franquisme.

Aquest impactant i allionador recorregut t la representaci espacial en la recreaci d'un laberint que condueix al visitant a travs de l'univers dels camps d'internament francesos, de la resistncia al feixisme durant la Segona Guerra Mundial o de la deportaci de milers de republicans espanyols als camps de concentraci nazis (especialment a Mauthausen), fins a arribar a la derrota de les forces de l'Eix, la decepci que va suposar la supervivncia del franquisme desprs de la Segona Guerra Mundial i la seua continutat fins a mitjans dels anys setanta.

Donar testimoni
Per si per alguna cosa destaca (i impacta) aquest museu s per la presncia de testimonis de persones que van experimentar en la prpia pell el trastorn produt per la impossibilitat de residir en l'Espanya franquista. Les seues vivncies ocupen un lloc privilegiat dins del MUME. De fet, des de l'obertura del centre s'est treballant activament en la recollida de fitxes personals d'exiliats i exiliades per ampliar encara ms aquesta enriquidora collecci.

I s que el MUME no vol ser un museu esttic. Els responsables el veuen ms aviat com una espcie d'gora, un espai obert, un gran projecte pedaggic de la memria i de la conservaci del patrimoni histric vinculat al combat per la llibertat i la democrcia. Per tant, resulta essencial acostar el museu a tot un ventall generacional: joves, estudiants, famlies, visitants de la tercera edat El repte? No captar noms un pblic que estiga relacionat directament amb l'especialitzaci i la investigaci histrica. Al cap i a la fi, i tot i que l'eix principal del discurs expositiu s l'exili de 1939, la principal ambici dels responsables del MUME s fer d'aquest museu un lloc on siga possible reflexionar sobre l'exili, tenint present que ha estat una constant en la histria del segle XX i principis de l'actual. Amb aquesta proposta, el Museu Memorial de l'Exili espera rebre uns 25.000-30.000 visitants cada any.

El Consorci del MUME est format per les segents institucions: Memorial Democrtic/Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participaci, Ajuntament de La Jonquera, Consell Comarcal de l'Alt Empord i Universitat de Girona.

tornar Nmeros anteriors

MS CONSULTATS


Portada del llibre


Historia de Afganistn. De los orgenes del Estado afgano a la cada del rgimen talibn
Gom Pinilla, Daniel
(Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2011) 330 p. 38

Portada del llibre


digital: The merchant vessel. A sociologycal analysis
Rodrguez-Martos, Ricard
(Universitat Politecnica de Catalunya. Iniciativa Digital Politecnica, 2010) 0 p. 9

Portada del llibre


Gramtica amaziga
Mrcia Sanchez, Carles
(Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2021) 334 p. 34

Portada del llibre


Els colors de la neu
Comellas Casanova, Pere;Junyent Figueras, M. Carme
(Eumo Editorial SAU, 2021) 160 p. 20

Portada del llibre


digital: Llengua i Estat
Tasa Fuster, Vicenta
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2019) 0 p. 5

Portada del llibre


digital: El prodigi de les lletres: aproximaci a lobra de Mircea Cartarescu
Alexandrescu, Ioana;Montoliu Pauli, Xavier
(Servei de Publicacions de la Universitat Autnoma de Barcelona, 2021) 160 p. 5