EL MILICI DE CAPA, I SI TOT FRA UN MUNTATGE?

Darrere de cada fotografia hi ha una histria. El professor de fotoperiodisme de la Universitat Jaume I de Castell, Hugo Domnech, revela la que envolta la famosa imatge El milici mort de Robert Capa, al documental La sombra del iceberg, codirigit per Ral M. Riebenbauer i coprodut per l'UJI i la productora valenciana Dacsa.

s una de les icones del segle XX i, per a molts, l'origen del fotoperiodisme modern. Segons la versi oficial, la imatge El milici mort, realitzada pel fotgraf Robert Capa a principis de la Guerra Civil espanyola, el 5 de setembre de 1936 a Cerro Muriano (Crdova), capta per primera vegada a la histria el moment precs de la mort en una batalla. D'ac que s'haja convertit en el smbol de la tragdia en qualsevol guerra. No obstant la seua efectivitat, per, a la dcada dels setanta sorgixen els primers dubtes sobre la possibilitat que la imatge fra un muntatge, d'altra banda, una prctica molt habitual en l'poca.

Portada del llibre


La memoria y los pilotos de la II Repblica durante la Guerra Civil Espaola
Del Ro Martn, Manuel
(Publicacions Universitat Alacant, 2018) 382 pg. 16

Portada del llibre


Historia de tres fracasos: La Segunda Repblica, la Guerra Civil y el Franquismo
Balboa Zaragoza, Eladio;Gimnez Ruiz, Jos Antonio;Moreno Tejada, Sara;Pay Poveda, Jos Miguel;Prez Juan, Jos Antonio
(Universidad Miguel Hernndez, 2017) 0 pg. 2

Portada del llibre


Espaa en la guerra civil europea
Varios autores
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2017) 0 pg. 10

Portada del llibre


Espaa en la guerra civil europea
Varios autores
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2017) 306 pg. 22

Portada del llibre


La Segona Repblica i la Guerra Civil a Betx
Nebot Garca, Ferran
(Universitat Jaume I. Servei de Comunicaci i Publicacions, 2016) 359 pg. 18

Per al professor Hugo Domnech, els dubtes comencen a sorgir durant la seua poca d'estudiant de periodisme a Salamanca, motiu pel qual decidix analitzar a fons la instantnia en la seua tesi doctoral La fotografa informativa en la prensa generalista espaola. Del fotoperiodismo clsico a la era digital, presentada a la Universitat Jaume I (UJI) el 2005. Les ganes de seguir investigant no cessen i decideix, juntament amb el seu company, el periodista valenci Ral M. Riebenbauer, posar en marxa el documental La sombra del iceberg. "Vaig veure que hi havia moltes llacunes entorn de la foto, moltes zones ocultes que semblava que alg no volia que veren la llum", explica el professor.

Amb l'objectiu de buscar respostes, la cinta dna veu a una vintena de personatges que analitzen la clebre foto de Capa des de diversos punts de vista. A travs del seu testimoni s possible descobrir qu hi ha ms enll d'all que es veu, saber on es va fer la fotografia, a quina hora, o qui era en realitat el milici.

El protagonista deixa de ser annim

El combatent de la imatge, de fet, va ser identificat el 1995 per l'historiador Mario Brotons. Desprs de diverses dcades en l'anonimat, el milici passava a ser reconegut com Federico Borrell Garca, un milici procedent d'Alcoi, conegut amb el sobrenom de Taino. En el documental, per, aquest descobriment es posa en dubte. Segons el forense del departament de Medicina Legal i Forense de la Universitat de Valncia, Fernando Verd, el milici que apareix a la fotografia no s Federico Borrell. Aix ho certifica desprs d'estudiar durant mesos les fotografies conservades per la famlia Borrell. En la imatge, a ms, no hi veu smptomes evidents de mort. Al mateix temps, el fill de Brotons, l'autor de la notcia bomba, revela a La sombra del iceberg que son pare no tenia la certesa absoluta que el milici fra Federico Borrell, simplement era una intuci. "Hi ha moltes possibilitats, per aix tot sn aproximacions. Nosaltres hem intentat que qui el veja, en tregui les prpies conclusions, no hem volgut tancar res perqu considerem que, fins i tot, s bonic que quede obert", explica l'autor del documental. Entre els entrevistats hi figura tamb qui defensa aferrissadament la veracitat de la mtica instantnia, com ara Richard Whelan, bigraf oficial de Robert Capa i curador de la seua obra. El professor de l'UJI recorda que des d'un primer moment va mostrar certes reticncies en ser entrevistat. Per al bigraf de Capa tot estava ms que clar i no calia que ning investigara res ms. Per aix, la pellcula es basa en la suposada posada en escena de la fotografia, per al mateix temps vol esbrinar perqu hi ha un afany per ocultar una histria. "Al documental tamb mostrem com darrere d'aquesta fotografia hi ha interessos econmics", conclou el director.

Per totes les qestions que planteja, La sombra del iceberg ha tingut una gran acollida als certmens internacionals ms importants del mn. Ha estat guardonat al Festival Internacional de Ciutat de Mxic i ha participat al II Festival Internacional de Cinema de Roma, la XXVIII Mostra de Valncia-Cinema del Mediterrani, als festivals de cine de l'Havana, San Francisco, i recentment, a Mlaga.

Probablement ning havia arribat tan lluny com el jove professor de l'UJI, per ell espera que se seguisca investigant perqu "mentre es continue estudiant aquesta fotografia, seguir viva".

Per Aurora Torras

tornar Nmeros anteriors

MS CONSULTATS

Portada del llibre


El tercer sector en Espaa y en Europa
Varios autores
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2017) 274 p. 18

Portada del llibre


mbits de recerca i metodologies en sociologia
Varios autores
(Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2014) 222 p. 18

Portada del llibre


Agents del mercat artstic i colleccionistes
Varios autores
(Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2017) 244 p. 28

Portada del llibre


Las acogidas
Moriana Mateo, Gabriela
(Publicacions de la Universitat de Valncia, 2017) 248 p. 14

Portada del llibre


Territori i societat a l'Edat Mitjana II.
Varios autores
(Edicions de la Universitat de Lleida, 1998) 353 p. 18

Portada del llibre


digital: Revoluciones y revolucionarios en el mundo hispano
Varios autores
(Universitat Jaume I. Servei de Comunicaci i Publicacions, 2014) 288 p. 9